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Question:  

 A presiding judge has asked the committee whether a display of pictures of members of 
the local county bar association is permitted in the courthouse.  
 

Answer:  

 The presiding judge may not allow the pictures to be displayed in the courthouse.   
  
 

Discussion:  

 The presiding judge of a district has asked whether a display of pictures of members of 
the local county bar association is permitted in the courthouse. The pictures are “yearbook-style 
pictures” placed in a four-foot-by-four-foot frame. According to information received by the 
committee, members of the local county bar association may opt to have their picture displayed 
but are not required to do so. The lawyers pay the costs of the photographer and framing. 
Lawyers who practice in the courthouse but are not members of the county bar association are 
not allowed to participate in the display.  
 
 In Informal Opinion 99-2, the Ethics Advisory Committee addressed whether a court may 
display a plaque recognizing the trial lawyer of the year. The committee determined that such a 
plaque could not be displayed. The committee relied on then Canons 1 and 2 in stating that 
displaying the plaque in the courthouse is problematic because “it may convey the impression 
that the court is endorsing certain lawyers,” and “the plaque may create the perception of 
partiality by the judiciary as a whole.” The committee stated that individuals who enter the 
courthouse and see the plaque may question the court’s ability to remain impartial in cases 
regarding the lawyer shown on the plaque.  
 
 The current opinion request is different from Informal Opinion 99-2 in that the picture 
frames include many lawyers, with no single lawyer being highlighted. The committee 
nevertheless determines that the reasoning from Informal Opinion 99-2 applies to this request 
and the pictures may not be displayed in the courthouse. 
 
 Rule 1.2 of the Code of Judicial Conduct requires judges to promote public confidence in 
the independence, integrity, and impartiality of the judiciary. The rule states that judges must not 
engage in any conduct that undermines public confidence in the judiciary. Rule 1.3 mandates that 
judges not abuse the prestige of judicial office or allow others to do so. And rule 2.4(C) prohibits 
judges from conveying or allowing others to convey the impression that any person or 
organization is in a position to influence the judge. Each of these rules applies to this request.  
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 Displaying the pictures may undermine public confidence in the impartiality of the 
judiciary. The display does not include all the lawyers who practice in that courthouse.  
Membership in a county bar association is voluntary and will not include every lawyer who 
practices in a particular county. And lawyers who are not members of the bar association but 
nevertheless practice in the local courthouse are not allowed to participate in the display. A 
litigant who enters the courthouse and sees a picture of opposing counsel displayed in the 
courthouse, but does not see a picture of their counsel, may question the court’s ability to be 
impartial.  
 

The display may also convey the impression that those lawyers whose pictures are 
displayed are in a special position to influence the court. The committee has no doubt the judges 
in the courthouse will be impartial, but the code addresses appearances, in addition to actual 
conduct. See rule 1.2. A courthouse must be free from any suggestion a particular lawyer or 
lawyers are favored by the court. As the committee stated in Informal Opinion 99-2, “[a] 
courthouse is a symbol of impartial justice that reflects upon all the judges who work in the 
building as well as upon the judiciary as a whole.” 

 
 The committee therefore determines that pictures of members of the local county bar 
association may not be displayed in the courthouse. Although not specifically asked in this 
opinion request, the committee determines that a courthouse could display pictures of members 
of the bar who are no longer practicing, as long as there is no reference to a law firm that 
currently exists. The committee recognizes that a historical display of lawyers who have 
practiced and retired will not convey an impression of partiality or that any particular lawyer is in 
a special position to influence the courts.  


