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Question: 
A district court judge has asked the Ethics Advisory Committee whether the judge may

write a letter to an AP&P agent’s superiors commending the agent’s work in connection with
establishing and helping with drug court.  

Answer:
The judge may write the letter but must avoid using any language that might subsequently

raise questions about the judge’s ability to be impartial.

Discussion:
The requesting judge presides over drug court.  The judge is appreciative of the work that

an AP&P agent has done for the drug court.  The judge proposes to write a letter to the
supervisors of the AP&P agent to express appreciation for the agent’s efforts.  The letter would
address the agent’s efforts generally and not in relation to any particular case.  The agent is one
of only two agents in the county and it is possible that the agent may testify in the future at an
evidentiary hearing on an alleged probation violation.  

Although the proposed letter would not constitute a letter of recommendation, the ethics
advisory opinions on such letters may be helpful in answering this question.  The ethical
restrictions related to letters of recommendation are primarily found in Rules 1.2 and 1.3 of
Canon 1 of the Utah Code of Judicial Conduct.  Rule 1.3 states that a “judge shall not abuse the
prestige of judicial office to advance the personal or economic interests of the judge or others or
allow others to do so.”  The Comment to the rule states that a “judge may provide a reference or
recommendation for an individual based upon a judge’s personal knowledge, and if there is no
likelihood that the reference or recommendation would reasonably be received as an attempt to
exert pressure by reason of judicial office.”  

Letters of recommendation are used by applicants to bolster qualifications for
employment.  The letters are thus used to advance the economic interests of the applicant. 
Nevertheless, judges may write such letters provided that they do not abuse the prestige of
judicial office by writing letters under circumstances that could be perceived as coercive.  The
proposed letter in this situation is not for the purpose of endorsing an individual for employment
nor is it otherwise intended to advance the interests of the agent.  The circumstances do not
otherwise suggest that the letter could be perceived as unduly influencing the agent’s supervisors. 
The proposed letter therefore is not prohibited under rule 1.3.  



The question then is whether writing the letter might undermine public confidence in the
impartiality of the judiciary in violation of rule 1.2.  Writing the letter might also implicate rule
2.2, which requires judges to perform all duties of judicial office fairly and impartially. 
Because the AP&P agent might someday testify before the judge, the question is whether writing
the letter could be perceived as undermining the judge’s ability to impartially evaluate the agent’s
testimony.

In Informal Opinion 98-13, the Ethics Advisory Committee answered the question of
whether a judge may sign a letter of recommendation in support of a private counseling service
seeking a federal grant.  In answering that question, the Committee provided guidance that is
relevant to this opinion:

Even when letters of recommendation are permitted on behalf of individuals, a
judge may not write a letter on behalf of someone who will frequently appear
before the judge.  The reason for this is that it could be reasonably perceived that
the judge would give undue credence to the arguments, testimony or evidence of
the person who has received the letter.

Although the Committee was referencing letters of recommendation, the same concerns
apply to the proposed letter.  A judge may not write a letter commending the work of an
individual if it creates a perception that the judge would give undue credence to the individual’s
testimony if the individual were to testify.  The question is then whether such commendation
letters are prohibited entirely or whether it is possible for a judge to craft a letter that avoids
creating impressions of partiality.  The Committee is of the opinion that the Code does not
require a blanket ban on such letters.  However, judges must be very careful about the language
used in any such letter.

In this circumstance, the judge is grateful for the AP&P agent’s efforts in establishing and
helping with the operation of the drug court.  Although the judge does not provide details on the
agent’s work, the Committee is of the opinion that the judge could write a letter generally
describing the agent’s efforts and generally expressing appreciation for the efforts.  The judge
should avoid using specific examples of the agent’s work when those examples might convey an
opinion on the agent’s veracity or integrity.  The commendation should be in the simplest terms
possible.  For example, a judge could iterate the fact that the agent has provided services to the
drug court, the judge is appreciative of the agent’s effort, and the judge wants the agent’s
supervisors to know that the efforts are appreciated.

In conclusion, a letter of commendation concerning an AP&P agent who appears in the
judge’s court is not prohibited by the Code of Judicial Conduct.  However, a judge must be very
careful and not express opinions beyond appreciation for the individual’s efforts.
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